Just want to tell everyone that ISLAM IS THE REAL WAY OF LIFE

Isnin, 22 November 2010

::5 Syarat Nak Buat Maksiat::

. بسم الله الرحمن الرحيم ، أول كلامي
Suatu hari ada seorang lelaki yang menemui Ibrahim Bin Adham. Dia berkata, "Wahai Aba Ishak! Selama ini aku gemar bermaksiat tolong berikan aku nasihat. "Setelah mendengar perkataan tersebut Ibrahim berkata, "Jika kamu mahu menerima lima syarat dan mampu melaksanakannya, maka boleh kamu melakukan maksiat. "Lelaki itu dengan tidak sabar-sabar bertanya.


"Apakah syarat-syarat itu, wahai Aba Ishak?" 


Ibrahim Bin Adham berkata, "Syarat pertama, jika kamu bermaksiat kepada Allah, jangan memakan rezekinya." Mendengar itu dia mengenyitkan kening seraya berkata, "Dari Mana aku mahu makan? Bukankah semua yang ada di bumi ini rezeki Allah?" "Ya!", tegas Ibrahim Bin Adham. "Kalau kamu sudah memahaminya, masih mampukah memakan rezeki-Nya, sedangkan kamu selalu berkeinginan melanggar larangan-Nya?"


"Yang kedua," kata Ibrahim, "kalau mahu bermaksiat, jangan tinggal di bumi-Nya! Syarat ini membuat lelaki itu terkejut setengah mati. Ibrahim kembali berkata kepadanya, "Wahai Abdullah, fikirkanlah, apakah kamu layak memakan rezeki-Nya dan tinggal di bumi-Nya, sedangkan kamu melanggar segala larangan-Nya?"

"Ya! Anda benar." kata lelaki itu. Dia kemudian menanyakan syarat ketiga. Ibrahim menjawab, "Kalau kamu masih mahu bermaksiat, carilah tersembunyi yang dapat dilihat oleh-Nya!" Lelaki itu kembali terperanjat dan berkata, "Wahai Ibrahim, ini nasihat macam mana? Mana mungkin Allah tidak melihat kita?" "Ya, kalau memang yakin demikian, apakah kamu masih berkeinginan melakukan maksiat?" kata Ibrahim. Lelaki itu mengangguk dan meminta syarat keempat.


Ibrahim melanjutkan, "Kalau malaikat maut datang hendak mencabut rohmu, katakanlah kepadanya, 'Ketepikan kematianku dulu. Aku soleh'." Kemudian lelaki itu menggelengkan kepala dan segera tersedar, "Wahai Ibrahim, mana mungkin malaikat maut akan memenuhi permintaanku?" "Wahai Abdullah, kalau kamu sudah meyakini bahawa kamu tidak boleh menunda dan mengundurkan datangnya kematianmu, lalu bagaimana engkau boleh lari dari kemurkaan Allah?


"Baiklah, apa syarat yang kelima?" Ibrahim pun menjawab, "Wahai Abdullah, kalau malaikat Zabaniyah datang hendak mengiringimu ke api neraka di hari kiamat nanti, jangan engkau ikut bersamanya." Perkataan tersebut membuat lelaki itu insaf. Dia berkata, "Wahai Aba Ishak, sudah pasti malaikat itu tidak membiarkan aku menolak kehendaknya." Dia tidak tahan lagi mendengar perkataan Ibrahim. Air matanya bercucuran. "Mulai saat iniaku bertaubat kepada Allah" katanya sambil terisak-isak.*Dipetik daripada Dhiya’uddin SMAP Labu (4 Mac 2010)~Moga-moga tajuk ini sedikit sebanyak memberikan manfaat kepada semua pembaca.~

モハマド  ジュワイディ  ビン  モハマド  ジョハリ 

0 comments:

Catat Ulasan