Just want to tell everyone that ISLAM IS THE REAL WAY OF LIFE

Ahad, 3 Jun 2012

::Sahabat::

. بسم الله الرحمن الرحيم ، أول كلامي
Wahai kawan taulan rakan teman 
sahabat rafiq (رفيق) khalil (خليل) /shadiq (صادق) shahib (صاحب) zamil (زامل).....

Wah, banyak juga ya panggilan yang ana boleh gunakan untuk panggil anda semua. Itulah keunikan Bahasa Melayu iaitu bahasa kebangsaan kita dan Bahasa Arab yang merupakan bahasa Al-Quran, bahasa Syurga, bahasa yang Rasulullah Sallallahu 'alaihi Wasallam gunakan dan sebagainya.


Dalam Bahasa Melayu, terdapat istilah berbeza untuk kawan. Mungkin seseorang itu mempunyai ramai kawan, tetapi antara kawan-kawan tersebut siapa yang menjadi sahabat? Sahabat itu mungkin lebih rapat hubungannya dan kawan pula lebih umum dalam sebuah perhubungan.

Bagaimana masyarakat Melayu menggunakan istilah ini?
(Rujukan:Kamus Dewan)

Kawan ~ Seorang yang ada bersama-sama pergaulan sehari-hari.
Taulan ~ Kawan, teman, sahabat, rakan dan handai.
Rakan ~ Seseorang yang berada dalam sama persatuan, sepermainan atau sekerja.
Teman ~ Seseorang yang bersama-sama melakukan sesuatu, perbualan dan bermain.
Sahabat ~ Teman dan kenalan. Pengikut Nabi Muhammad Sallallahu 'alaihi Wasallam.

Mari jelajahi istilah yang digunakan dalam Bahasa Arab pula!
(Rujukan:Mu'jam Al-Wasit)

Rafiq (رفيق) ~ Teman yang lemah lembut. Situasi : Seorang teman yang dalam dirinya ada sifat lemah lembut dalam persahabatan.
Khalil (خليل) ~ Sahabat setia dan pemberi nasihat. Situasi : Sahabat yang selalu ada untuk memberi nasihat dan setia bersama-sama dengan sahabatnya yang lain.
Shadiq (صادق) ~ Sahabat yang benar dan disayangi. Situasi : Sahabat yang sentiasa membenarkan sahabat lainnya dan turut menegur kesalahannya.
Shahib (صاحب) ~ Pemilik bagi sesuatu. Situasi : Tuan punya bagi sesuatu. Namun, istilah shahabi (صحابي) (jama':sahabat/صحابة) digunakan untuk mereka yang bertemu Rasulullah Sallallahu 'alaihi Wasallam.
Zamil (زامل) ~ Kawan. Situasi : Kawan biasa yang bersama-sama di sekolah, tempat kerja atau tempat umum.

Berdasarkan penerangan di atas, panggilan yang manakah yang anda ingin gunakan untuk menegur kawan-kawan anda? 


Tidak menjadi masalah untuk menggunakan yang mana-mana pun, asalkan ia tidaklah menyakiti hati sahabat anda serta melanggar perintah Allah Subhanahu Wata'ala. Peringatan ini telah dinyatakan dalam Al-Quran :

وَلَا تَلْمِزُوا أَنفُسَكُمْ وَلَا تَنَابَزُوا بِالْأَلْقَابِ ۖ بِئْسَ الِاسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الْإِيمَانِ ۚ وَمَن لَّمْ يَتُبْ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ
...dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim.
(Al-Hujurat,49:11)

*Dipetik daripada Majalah Gen-Q (Isu 08).


~ Moga-moga tajuk ini memberi manfaat kepada semua pembaca ~
モハマド  ジュワイディ  ビン  モハマド  ジョハリ 

0 comments:

Catat Ulasan