Just want to tell everyone that ISLAM IS THE REAL WAY OF LIFE

Selasa, 24 Januari 2012

::Puaskan Hati Anda Sahaja?::

. بسم الله الرحمن الرحيم ، أول الكلامي
Setiap tahun, setiap bulan, setiap minggu, setiap hari, setiap jam, setiap minit dan setiap saat..
Akan ada sahaja agenda yang ingin dilaksanakan oleh setiap manusia di muka bumi Allah Subhanahu Wata'ala ini, tidak mengira masa sama ada pagi, petang mahupun malam. Mereka cuba untuk memanfaatkan segala masa yang ada untuk melakukan aktiviti-aktiviti yang bermanfaat.


Alhamdulillah. Itu satu perkara yang bagus dan harus diteruskan agar ia dijadikan amalan. Ia juga perlu diwarisi oleh generasi masa akan datang supaya kehidupan berjalan dengan baik dan lancar
Tetapi,
Ana ada soalan untuk semua pembaca.

Adakah segala perbuatan anda itu hanya dapat memuaskan hati anda sedangkan yang lain itu anda membiarkan mereka begitu sahaja tanpa memikirkan perasaan mereka?

Kita perlu ketahui bahawa setiap manusia mempunyai perasaan dalaman yang berbeza-beza. Ada yang mudah terasa, ada pula yang mudah memaafkan kesalahan orang lain. Jika seorang manusia yang mudah terasa, hubungan persahabatannya kebanyakannya bermasalah, manakala jika seorang manusia yang mudah memaafkan kesalahan orang lain pula, hubungan persahabatannya akan sentiasa terbina dan kukuh.


Allah Subahanhu Wata'ala ada berfirman dalam Al-Quran ;


إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ
Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat.
(Al-Hujuraat 49:10)

Yang paling penting,

Adakah segala perbuatan yang anda lakukan sepanjang hidup anda menepati cita rasa ALLAH SUBHANAHU WATA'ALA dan rasulNya, MUHAMMAD SALLALLAHU 'ALAIHI WASALLAM?


Ini sepatutnya yang kita perlu dahulukan. Sebelum kita lakukan sesuatu kerja, kita perlu pastikan bahawa segala perbuatan kita itu dilakukan dengan ikhlas serta berlandaskan dengan syariat Islam. Untuk memastikan bahawa kita menepati cita rasa Allah dan rasulNya, Nabi Muhammad, ada satu sahaja jalan yang terbaik iaitu TAQWA yang bermaksud takut kepada Allah dengan mematuhi segala perintahNya serta meningggalkan segala laranganNya. Mulianya orang bertaqwa sepertimana yang telah disebut oleh Allah dalam Al-Quran ;


يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَىٰ وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا ۚ إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ
Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Al-Hujuraat 49:13)

Dah berjaya penuhi segala kemahuan Allah Subhanahu Wata'ala, Nabi Muhammad Sallallahu 'alaihi Wasallam dan umat manusia yang lain?

Renung-renungkan dan fikir-fikirkanlah.
~ Moga-moga tajuk ini memberi manfaat kepada semua pembaca ~
モハマド  ジュワイディ  ビン  モハマド  ジョハリ

0 comments:

Catat Ulasan